Jag har inte...

En rolig lek är "jag har inte". Som idag.

Jag har inte...

... ringt tjejen som jag ska boka lokalen för dopkaffet hos.
... städat
... adessändrat
... städat undan Elmas kläder som hon (redan) vuxit ur.
... ätit ordentligt
... hunnit göra dopinbjudningarna (skrivaren krånglade igår)

Och ungefär 1000 andra grejer som jag är för stressad för att komma ihåg nu.

Det var bra på BVC iaf, hon är ju 4½ vecka nu (fyllde 1 månad i tisdags!), hon vägde ca 4300 gram och är nu 54 cm lång (51 cm och 3840 g vid födseln). Våran lilla 4-kilosklump :)



Lilla Fröken med pappa på 1-månadersdagen

Rolig lek..

Lillfisen är verkligen så rolig ibland.. Hon gillar att sitta och suga på sina händer, men ibland råkar hon suga på ett sånt sätt att det uppstår ett högt ljud och varje gång det händer håller hon på att skrämma slag på sig själv. Kan inte låta bli att skratta, hon är så rolig.. ;)

En annan sak hon gör är att när hon blir inte bara ledsen men JÄTTEledsen så skriker hon, drar ner underläppen och verkligen bräker ut sin sorg. Hon låter och ser ut precis som en liten söt get när hon gör det där! Har inte lyckats fånga det på bild än, men ärligt talat vet jag inte om det gör sig på bild, man måste nog se det IRL.

Igår hade vi besök (jättetrevligt btw), så idag var ju första dagen vi faktiskt var ensamma "på riktigt". Än så länge har det gått helt ok, inte allt för många tårar varken från henne eller mig ;) Pratade med T lite i telefon förut och ärligt talat tycker jag lite synd om honom som inte får träffa Fisrumpan (snälla smeknamn vi har va?) på så många timmar...

På tal om smeknamn, är det nån mer som har nåt roligt smeknamn åt sina barn där ute? Elma får heta så himla mycket, just nu är Fisrumpan, Skruttan och Elma-Pelma populärast. Men det är väl som dom säger, kärt barn har många namn :)



Fisrumpan somnar i dom roligaste ställningarna... Hade jag gjort så här hade jag brutit nacken!

Nattamat

Natten före denna var lugn och tyst, även fast Elma ville ha mat klockan 11, 12, 1,3, 5, 7 och 9. Men så länge hon inte SKRIKER så får hon gladeligen mat så ofta hon bara orkar :) Natten till idag var ännu bättre, vi gav henne lite ersättning som sista måltiden på kvällen så hon åt bara två gången nu i natt och inget skrik. Gud vad jag älskar när hon är glad och nöjd bebis!

Kan ju vara tillfälligt men det struntar jag i, vi ska testa och se om den metoden funkar. Nu börar ju T jobba i morrn så då är det bara jag och Lillfisan alldeles själva för första gången. Tur att jag får besök av min kompis M iaf.

Idag har vi varit ute på basebollplanen och sett Hajarna möta Gävle i en spännande match. Vet inte hur dagens andra match går (spelas just nu) men den första vann Göteborg med 12-2! Hejja Hajarna!

Sitter och filar på dopinbjudningskorten precis, vet ju när det blir (25 oktober, så markera i almanackan) men jag ska försöka färdigställa dom så vi får ut dom den här veckan. Så svårt bara,vet inte hur jag vill att de ska se ut. Har gjort ett första utkast, men jag vet inte... Spelar väl inte nån jättestor roll men man vill ju ändå att de blir fina. Jaja, får se om fisrumpan sover ordenligt den här veckan så kanske man kan lyckas bli klar med dom :)

Skrik och panik

Två kvällar i rad har Elma skrikit tills hon är så svettig så man nästan tappar henne, så hal blir hon... Stackars bebis.. och stackars oss. Det är ju så - när Elma inte är glad så är ingen glad. Särskilt inte klockan två på natten.

Jag har ont i huvudet och känner mig rätt nere just nu för jag är för trött. Fick henne att somna till slut på mitt bröst, så hon fick sova så en stund, sen rullade jag ner henne till ryggläge på min arm och till sist kunde jag lägga ner henne i sin säng. Saken var nämligen den att hon var ok så länge hon var i upprätt läge hos mig eller T i går kväll men så fort man la ner henne så bara tokskrek hon. Testade att låta henne vara i fem minuter en gång för att se om hon bara var "vrång" liksom, men nej då... Huvudsaken är ju att hon somnade till slut i alla fall.

Man glömmer de här perioderna sen va? ;)


Små knytnävarna är hårt slutna..


*suck*

Skynda, skynda...

Hu, känns som om allt man gör nu för tiden är att stressa.. Men just nu ligger familjen och sover och då blir det till att lägga upp en massa saker på tradera (bra nu att bli av med saker inför flytten) och blogga lite. Just det ja, har jag ens sagt att vi fick lägenheten? Det radhuset jag nämnde för några inlägg sen, det blev vårt! Så i oktober renoverar vi och sen flyttar vi in! Yeahy!



Mys i soffan. Lägg märke till den extra mysiga kräkhanduken i bakgrunden ;)



Och det går precis lika bra att mysa med pappa... :)



... eller helt själv på soffa i vardagsrummet. Hon verkligen älskar den filten som vi fick av hennes farmor och farfar i julklapp. Toppengo! Hon ligger och sover på den just nu.

Sömnbrist...

Mmm, nu börjar det göra sig påminnt, man är visst småbarnsförälder ändå... Huvudvärk och trött idag efter en skrikig kväll igår och många många matningar i natt. Så jag bjuder mest på bilder idag, orkar inte så mycket mer ;)

Första är från i fredags när vi var på kräftis hos mamma och pappa. På vägen upp hälsade vi på min kusin vars "nya" hus jag inte sett än. Hon har bott där i 1½ år men ni vet hur det är... Så snart man åker upp vill man hälsa på *alla* och så blir det varken hackat eller malet.. Men nu bjöd hon in oss när hon visste att vi ändå skulle åka precis förbi på vägen till mamma och pappa så då blev det äntligen av. Och OJ vilket fint hus! Jättestort och verkligen vackert.

Sedan åkte vi till mamma och pappa och firade att farmor (Elmas gammelfarmor) fyllde år. Konstigt nog fick Elma ändå paket, trots att det inte var hennes födelsedag? Hur gick det till?! Hihi.. Hon fick iaf ett underbart sött silverarmband av min faster. Har ju glömt att ta kort på det men det kommer..

Nu kommer korten :)



Lookie, lookie, no hands! Kusin Wilmer leker trollkarl.



Wilmer och morfar busar



Kusinträff

Fler bilder kommer, nu måste Elma ha mat. Kram kram!

De senaste dagarna...

De senaste dagarna har vi haft lite besök, bl.a. var ju mina kusiner här. Har ju inte lagt upp bilder på det än... Som här nedan, min kusin C och hans fästmö har precis skaffat en söt liten hund de tog med när de var här, det bästa är att den lilla sötnosen heter Buster! Visst är det ett passande namn? Hihi! Och T ser ju helt förskräckt ut ;)



Och här är en bild på Elma när besöken för dagen hade gått hem... Stackarn är HELT utslagen :) Antingen var det all spänning (för att inte tala om alla fina paket!) eller så är det odören från pappas fot som tagit kål på henne, haha!



Igår var det Elmas premiär på Liseberg också! Mamma och pappa kom ner och syrran och L följde med också. Var hur mysigt som helst att promenera runt på Liseberg och åka några turer med L. Vi åkte faktiskt den nya berg-och dalbanan, Rabalder, ihop, jag och Ludde. För det första fick jag total ångest när jag stod i kön för det var så jobbigt att vara ifrån Elma.. Hu. Trodde inte att det skulle kännas SÅ jobbigt, men det är väl nåt man får vänja sig vid bara. Sen var L jätteuppspelt i kön, för han (och morfar) verkligen ÄLSKAR tåg och nu skulle han ju få åka tåg och det var hur spännande som helst! Jag förklarade för honom att det gick riktigt fort och att det skulle killa i magen och att man kanske blev lite rädd, och ville han verkligen åka? Jo då, såklart han ville! L är 3½ och mycket säker på sin sak :)


Jag och Ludde i vagn nr 6.


Så vi kastade oss ut i äventyret och även om han nog inte tyckte att det var så jätteroligt när vi kom över krönet på den där första backen så var han riktigt modig tycker jag. Han blev lite blek det första och sa inte ett ljud på hela färden, men när vi kom av tåget så nog minsann hade han tyckt att det var roligt! Haha, får väl se om jag får med honom på bergbanan nästa gång.


Stolt grabb som klarat av bergbanan!


Och jag fick inte med mig en...


...utan två Lisebergskaniner hem!


Eftersom Rabalder var lite otäck så tog jag, Ludde och "morfar" en svängom i Kaffekopparna istället :)

Stora Besöksdagen

Idag har vi Stora Besöksdagen här hemma! Har skickat ut och bjudit in vänner och bekanta, samt lite släktingar som inte tillhör den omedelbara familjen så det ska bli en jätterolig dag! Vid tolv kom två av vännerna (många som inte kunde idag) och vid fyra kommer mina två kusiner och deras familjer och min faster. Sammanlagt tror jag att det blir elva personer som får knö vid fikabordet. Hur roligt som helst, för det var länge sen jag såg mina kusiner nu! När man väl är uppe i hemtrakterna är det ju SÅÅ många man vill hälsa på och oftast har man ju nästan ingen tid alls över..

Fick taget första skrikbilden på Lillstumpan också. Hon är inte bara glad ;)



Och så hade vi besök av några kompisar. Så himla härliga människor!



Sen ville vi ju att stumpan skulle vara fin inför besöken idag så igår fick hon sitt andra storbad och den här gången var det inte riktigt lika hemskt ;) Förra gången gallskrek hon ju men den här gången undrade hon nog bara vad vi höll på med ungefär, hihi...


Viktuppgång och flytt!

Jajjemän, Lillan har gått upp i vikt. 3805 väger hon nu, praktiskt taget uppe i födelsevikten igen. Good work honey :)
Just nu ligger hon och sover i pappas famn ute i soffan, hon hade nog lite ont i magen förut för hon bara skrek och skrek. Hon har varit lite besvärlig med maten idag också, bara tuttat typ fem minuter åt gången, sen efter några minuter vaknar hon till men vill inte riktigt komma till ro vid bröstet utan håller på och "fjantar" sig. Antar att hon inte mår helt hundra i magen...

Förresten blir vi radhusbor 1 oktober! Fick en 3'a i ett jättefint radhusområde. Det var ju inte det vi var ute efter i första hand, en till trea, men den här är 11 kvm större än den vi har nu och så slipper vi ju åka upp och ner i hiss hela tiden. Så här ser det ut dit vi flyttar:







Egen liten trädgård och allting! Ska bli jättekul att få komma dit. Säkert superjobbigt att flytta när man har Lillskruttan men vi kommer ha oktober månad på oss eftersom vi inte blir av med vår lägenhet förrän sista oktober. Men det är ganska positivt, eftersom vi kommer att behöva fixa till den nya lägenheten lite grann. Det var väldigt extrema färger i lägenheten (oxblodsrött, neongrönt, marinblått, knallgult osv) så vi måste absolut ordna till lite. Tur att T är så händig ;)

BVC

Idag ska vi på vårt första BVC-besök! Det ska bli jätteroligt att se vad som hänt och se hur mycket hon gått upp i vikt. Så som hon äter hoppas jag att det är mycket men å andra sidan sover hon ju lääänge på nätterna (i natt mellan 22:00-04:00) så vi får hoppas att hon fått i sig tillräckligt. Från det hon föddes på lördag morgon från det att vi åkte hem på söndag eftermiddag hade hon gått ner 195 gram och vid återbesöket på onsdagen hade hon gått ner ytterligare 20 gram. Helt godkänt enligt Östra. Nu hoppas jag bara att det vänt då hon gått upp lite.

Skriver mer i eftermiddag (om jag hinner) och uppdaterar om BVC-besöket.

Kramar

Älskade unge..

Har en helt utslagen unge här hemma, som sover supergott på pappas arm... Kan inte beskriva hur mycket jag älskar min underbara dotter!



Och förut när jag satt och hade ammat henne en rätt lång stund (hon tuttade nog 40 minuter med bara en kort paus emellan) såg jag att jag fått ett märke på armen.. Visst är det roligt, hon har öronmärkt mig! ;)


Massa besök

Har inte hunnit blogga så mycket för det händer en massa hela tiden :) I förrgår kväll hade vi första RIKTIGT jobbiga kvällen med Elma. Från sju på kvällen till två på natten skrek hon eller ammade i ett! Hon var inte bara gnällig utan skrek för full hals. Kan väl tyckas som "ingenting" jämfört med kolikbarn, men eftersom hon varit så "lätt" innan så blev det lite av en chock för oss, inte för att vi inte visste att det kunde (och skulle) hända, men att man kände sig SÅ maktlös när hon uppenbarligen hade ont i magen eller nåt sånt... Usch! Stackars lilla dockan...

Var så himla rädd att det skulle upprepas i går kväll men då ammade hon vid halv tio, stensomnade vid tio och sov sen ända fram till halv fyra, somnade, vaknade vid halv fem, ammade och somnade om tills vi "väckte" henne vid nio.



Här provar hon vaggan.


I förrgår hade vi fint besök, det var pappas morbror med familj som kom och hälsade på. Inte bara fick hon jättefina presenter, utan de hade med sig en underbart god hemmabakad hallontårta! Jag får nog passa på att gå ner i vikt efter nästa bebis ;)



Elma trivs med pappas kusiner.


Igår kom mormor och morfar på besök igen, och denna gången hade de med sig gammelfarmor och Elmas storkusin Ludde. Han var ju uppe och hälsade på mormor och morfar och var därför inte med när resten av familjen var och hälsade på för några dagar sen. Men det gjorde nog ingenting, för den här gången hade vi ju en hallontårta att bjuda på så besöket fick lite av en extra guldkant!



Elma med gammelfarmor och kusinen.



MMmmmmm, hallontårta!


Och idag, till sist, fick Elma besök av Lisa och Evelin. Fick massa fina kläder i present och visst är gullungarna söta när de ligger bredvid varandra i soffan? Har ju tyckt att Ev har varit "såå liten" men nu är hon en riktigt stor flicka jämfört med Elma :)


När Elma kom till jorden...

Här kommer, som utlovat, förlossningsberättelsen. Om nån orkar läsa allt :)

Elmas födelse 25 Juli


Det hela börjde med att jag vaknade med vad jag trodde var förvärkar klockan 03.25 på morgonen den 24 Juli. Har ju haft en del förvärkar, men de här var lite kraftigare än de andra, men inte så kraftiga så jag faktiskt trodde att nåt var på gång. Men eftersom de var lite jobbiga och jag inte kunde somna om gick jag upp och tog två panodil, för det kan faktiskt hjälpa mot förvärkar om man vill sova. Så två panodil och sedan sängen igen...


Tror inte det tog tio minuter innan jag var uppe igen, tänkte att om det är förvärkar ska det ju gå över med värme, så jag tog vetekudden och slängde in i micron. Lade mig på soffan med kudden på magen och bara väntade på att det skulle gå över. Tror att jag hade en värk ungefär var 5'e minut, inte så kraftiga och inte så långa. Men när klockan var kanske halv fem började jag fundera på om det inte var riktiga värkar ändå. Men ärligt talat var det enda jag tänkte på att jag inte ville komma till Östra med värkar som sedan skulle avstanna (alltså att förlossningen inte var igång på riktigt) och att jag inte var öppen eller nåt. Men vid fem-tiden började jag iaf klockan mina värkar med en s.k. värktimer som finns på nätet. Då hade jag värkar var 3-5 minut och de var 1-1½ minut långa.


Kom ihåg sen senaste CTG'n att värkarna var tvungna att vara ca 45 sek- 1 minut för att de skulle hinna "göra nåt", alltså att man skulle öppna sig av dem, så att de var såpass långa var ju iaf positivt. Klockade värkarna i två timmar medan jag satt på internet och kollade mailen, bloggade, beställde vakuumpåsar (hjärnsläpp?) och pustade mig igenom värkarna.


Vid 06.40 kom jag på att mobilen inte var riktigt laddad och det skulle ju vara bra att ladda den om det nu var så att det verkligen var förlossningen som hade startat. Vadå "in denial"? ;) Så jag gick in i sovrummet och försökte smyga när jag plockade fram mobilladdaren. Hur det nu var så råkade jag iaf väcka Totte, men jag sa till honom att fortsätta sova. Ville ju att han skulle vara utvilad om det nu var förlossning på gång. Igen, nej nej, inte alls i förnekelsefasen, haha! Han svarade iaf att han hade satt om sin klocka till 08.00 så att han skulle få sova lite längre, eftersom hans kompis Adam hade varit där kvällen innan och han var lite trött. Han brukar annars gå upp ca 07.15 och åka till jobbet 08.30, men nu ville han alltså sova lite längre. Jag tänkte mig inte för utan svarade bara nåt i stil med att "Du behöver nog inte oroa dig för klockan för du får nog en bebis idag" och sen gick jag och satte mig framför datorn. Tror inte det tog två minuter innan jag hörde honom rumstrera om i badrummet och sen sticker han in knoppen i datarummet. Frågade om han inte ville sova längre, men han tyckte att hur fasen skulle han kunna göra det nu, om det faktiskt var bebis på G?? Haha..


Så jag sitter framför datorn och far upp med väldigt jämna mellanrum för att pusta och frusta mig igenom värkarna och Totte börjar, lite nervöst, greja i lägenheten. Vad jag minns så 1. bytte han lakan, 2. dammade han, 3. dammsög hela lägenheten, 4. tvättade en filt vi fått från hans chef dagen före, en med Red Sox på som lillan såklart skulle ha på BB, 5. torktumlade samma filt, 6. diskade och 7. slängde soporna. Minst! Sen kom han då och då med knäppa skämt till mig för att få mig att småle när jag satt där och hade ont. Men det hjälpte faktiskt att han satte på ali baba-musik och föreslog att jag skulle vända filten mot Mecka när jag sjönk ner på knä för en extra jobbig värk :)


Vid åtta-tiden tvingar jag också Totte att ringa till förlossningen för att berätta att vi förmodligen kommer in under dagen, eftersom jag har hört att man ska göra det så att de kan planera för en och se till att det finns plats och sånt. De tyckte det lät fint och sa att vi bara kunde komma om jag tyckte att det var jobbigt att vara hemma. Såna änglar alltså :) Under tiden kände jag att jag behövde gå på toa och göra nummer två och det tyckte jag var jätteskönt, för det är ju sånt man inte vill (men iofs ändå kanske kan komma att göra) under förlossningen. Dessutom har jag hört att det kan vara ett tecken på att förlossningen verkligen är på gång, eftersom kroppen liksom försöker tömma sig för att förbereda för bebisens utbrytning.


Under förmiddagen fortsatte jag att vara rädd för att värkarna skulle avstanna så vi tog en minipromenad bort till miljöstationen ca 150 meter bort. På vägen tilbaka kom våra kvartersvärdar gående på andra sidan gatan, en man i ca 40-årsåldern och hans medhjälpare, en kille i 20-årsåldern. Precis då fick jag en värk och det var så kul att se att båda verkligen glodde och när de såg att jag tittade upp svängde båda två huvdet åt andra hållet så fort att jag trodde att båda två skulle bryta nacken. Haha, de tyckte nog att det var pinsamt att se en tjej med värkar, men jag brydde mig ju föga...


I vilket fall som helst väntade vi till halv tolv ungefär, sen sa jag till Totte att jag tyckte att vi skulle åka in. Han tyckte det var bäst, innan han började städa hemma hos grannen med ;) Sötnöt! Så vi tog bilen till Östra och jag kanske slappnade av eller nåt för på de ca 15 minuterna det tog att åka in hade jag bara tre värkar. Vi kom fram och blev inskrivna klockan 12.21 av en BM som mer eller mindre precis skulle gå av sitt skift. Vi tog en CTG som visade fosterljud på ca 154 slag/minut och värkar med 6-7 minuters intervall. Dessutom sparkade busungen på plattan på magen som registrerar värkar hela tiden så i min journal står "Mycket livligt barn". Haha, lilla skruttfia.


Men nu var alltså värkarna lite mer oregelbundna och kom mer sällan så jag och Totte tog en promenad ner till Pressbyrån för att köpa några smörgåsar och lite vatten och cola. Ringde mina föräldrar på vägen ner till Pressbyrån men sen på vägen tillbaka började värkarna sätta igång rejält igen. Yes! Nu var vi på G!


Klockan 14.30 fick vi en ny barnmorska som hette Linda och som var helt underbar! Hon lyssnade med tratt på bebisen och undersökte mig sen. Livmoderhalsen vare utplånad och jag var öppen 2-3 cm. Jaaaaa!! Det betydde ju att värkarna faktiskt gjorde nåt! Hade ju gärna varit öppen 5-7 cm men ändå... ;) Vid 15.30 ber jag att hon visar hur lustgasen fungerade, mest för att jag fått tipset om att lära mig hur den funkar medans jag ännu inte har för ont, då är det lättare att lära sig andas i masken. Det var ett bra tips, för tar man för mycket blir man äckligt yr i mössan och tar man för lite har det ju verkligen noll effekt. Sen måste man ju time'a det bra med värkarna så man tar lustgasen preciiis när värken börjar, annars hinner ju gasen inte verka.


När jag blivit uttråkad av lustgasen frågade Linda om jag inte hade lust att ta ett bad och det lät ju som en toppenidé så jag knökade mig bort till badrummet och fick ett varmt, skönt bad som jag tyckte lindrade ganska mycket. Satt i badet ungefär en timma från 16.20-17.15, sen gick jag upp och Linda undersökte mig igen. Nu var jag öppen 4 cm och Linda tyckte att hon skulle ta hål på hinnorna för att försöka få igång värkarna ännu mer. Så hon tog hinnorna och det kom massor med klart färgat vatten. Lite halvotäckt, kändes som om jag kissade på mig ungefär :S


Sedan försöker hon sätta en skalpelektrod på bebisen, och kopplar upp denna mot CTG-apparaten tror jag, men det funkade inte riktigt. Linda gissar på att det antingen är hinnor i vägen fortfarande eller att det är en hårig bebis. Visade ju sig sen att det senare var korrekt :) Klockan 19.50 hade jag bara öppnat mig 6 cm så nu sätter Linda in värkstimulerande dropp. Nu börjar det bli riktigt jobbig och jag ligger mest i sängen och andas lustgas för att orka med värkarna. Totte är SÅ himla underbar och påminner mig att dricka (man bli torr i munnen av lustgas) och håller mig i handen under värkarna. Kändes som om jag inte klarade värkarna alls lika bra om han var i andra änden av rummet när en värk kom, det var helt klart en enorm hjälp att hålla hans hand vid det här laget.


När klockan var 21.40 hade ju bebisen ännu inte dykt upp och nu var det dags för skiftbyte. Linda överlämnar till vår nya BM Irene. Kändes inte som om Irene tog del av det förlossningsbrev vi hade lämnat till Linda, men ok... Vid det här laget var jag "bara" öppen 7 cm och hade jäkla ont och var inte direkt kommunikativ så Irene föreslog att vi skulle lägga en EDA (epidural, alltså ryggbedövning). Jag sa nog typ bara "Ja, ja, ge mig". Hon förklarade att det kunde ta en bra stund eftersom ryggbedövning bara ges av narkosläkare och han eller hon kunde vara varsomhelst på sjukhusområdet just nu. Nu hade jag sån himla tur så han var precis i närheten så klockan 21.55 får jag bedövningen, liggande på sidan i sängen och efter bara 10 minuter ligger jag där och ler. BM sa att det var den snabbast verkande bedövningen hon sett under sina nio år i yrket :) Det brukar ta minst 15-20 minuter innan epiduralen slår till, men jag var väl väldigt mottaglig.


Precis innan klockan slog ett på natten undersöktes jag igen och nu är jag fullt öppen (10 cm) och bebisen har börjat tränga ner. Tro mig, det känner jag! Har börjat känna att det trycker på rejält neråt och den senaste timmen har jag fått koncentrera mig på att inte krysta eller hjälpa till att trycka på. Har legat på sidan en bra stund, men när jag vänder mig över på rygg igen känns det bättre. Bebisens hjärtfrekvens har ökat och det visar sig att jag fått feber. Ingen ovanlig komplikation, men de ger mig panodil för att det ska vara så bra som möjligt för bebisen.


Nångång här emellan frågar Irene om jag vill gå på toa eller om hon ska lägga en kateter. Huuu... Kateter lät otäckt så jag kämpar mig upp på toa - och sitter i kanske 5-10 minuter utan att det kommer en enda droppe! Jaja, tänkte jag, hon får väl lägga en katerer då. Hon lägger den och ut kommer visst Niagarafallet, så det var visst bra att hon gjorde det :) Hade inte känt att jag var det minsta kissnödig!


Någon gång runt 02.20 (de två senaste timmarna har gått i snigelfart) frågar jag om jag inte kan få börja krysta och Irene undersöker mig och ser att bebisen har kommit längre ner och tycker att "jag kan ju testa". Jaha, tänker jag och undrar hur, men Irene går omkring i rummet och pysslar med annat så när nästa värk kommer så krystar jag utav bara fasen. Känner att bebisens huvud faktiskt kommer ner lite mer för varje värk så jag kämpar på.


Till slut börjar det göra satan-så-in-i-helvete-svin-ont och bebisen är på väg. Irene är nu "på plats" och säger till mig att ta det lite försiktigt. What??! Are you frickin' kidding me?! Sluta nu? Du är ju inte sann?? Men snäll patient som jag är tar jag ju det lugnt, för jag vet ju nånstans i bakhuvudet att man spricker mindre om man lyssnar på barnmorskan. Tre "satan-så-in-i-helvete-svin-ont-värkar" senare säger Irene att om jag vill ta emot henne nu så är det dags att sträcka ner armarna och i mina händer får jag en kladdig, blå och helt underbar lite bebis.


All smärta är mer eller mindre helt borta, lillskruttan ligger därpå mitt punkterade bildäck till mage och livet är ganska underbart! Hon andas lite rossligt så hon blir rensugen och sedan går det mycket bättre. Vi ligger och myser och gosar och åtta minuter senare säger Irene till mig att krysta igen så att moderkakan ska komma ut så jag klämmer lite smått men man är ju nästan paralyserad där nere... Irene satt helt tyst så jag fick fråga henne om den kom ut, för det kändes som om nåt hände där nere och visst hade den gjort det. Kände inte ett skvatt!


Vid kvart över tre ungefär lägger BM bedövning när jag andas lustgas och sen syr hon mig med ett inre och två yttre stygn. Kände "såklart" ingenting, det bara stack lite när hon lade bedövningen. Sen fick vi hjälp av sköterskan med amningen under tiden och efter 30 minuter i livet hade Lillskruttan kommit på hur man gjorde och fått i sig sitt livs första måltid. Inte mycket, men det räckte :) Sedan kom den berömda frukostbrickan, och efter det blev vi inrullade till BB-avdelningen.


Klockan är nu halv sex på morgonen och vid sextiden somnade vi alla tre, trötta men så otroligt lyckliga!




RSS 2.0