Hemdetaljer och Amningsavvänjning

Elma ska sova första natten i sitt rum på prov i natt (vi stör varandra så vi vaknar mer än nödvändigt misstänker jag) och först somnade hon jättegott men efter en timma blev hon JÄTTEledsen. Stackars lilla snuttan...

Kanske var smakportionen som spökade. Hon fick nämligen sin första idag, mest på prov. Hon har inte verkat så intresserad men senaste veckan har hon följt skeden eller gaffeln med blicken när vi äter så man kan ju testa tänkte vi. Hon fick palsternacksmos och det tyckte hon verkligen inte om! :) Grimaserade som tusan när hon fick det och inte undra på det, jag smakade och det var ju vidrigt! Totte smakade och han var tvungen att käka lite cheez balls efter för att få bort smaken. Så i morrn blir det vanlig hederlig potatis med mycket mjölk i. Får se om det går bättre.


Har ju försökt avvänja henne på natten också och det går bättre och bättre, i natt klarade vi nästan oss med bara en amning. Kanske går bättre (eller sämre) nu när hon får ligga i sitt eget rum.

Nu när hon äntligen lugnat ner sig och vi ändå missat hela Robinson fick jag för mig att gå omkring och fota inredningsdetaljer som jag gillar. Här är resultatet:



Glaskulor i fönstret



Ljushjärta i hallen



Väggord i sovrummet...



... och i badrummet



Elmas skötbord med hjärtformade krokar.

Häromdagen var hon så go när hon låg på skötbordet förresten och smilade upp sig för pappa:




Nya kategorier

Har lite nya kategorier här till höger för er som vill se en mer samlad bild av t.ex. min graviditet eller Elmas första månader. Fler kanske kommer men just nu orkar jag inte mer, bara det här tog nog nån timme :)

Kram banan!

Familjen

Tog den här fina bilden i helgen då mamma fyllde år. Det är alltså min syster med familj samt min sambo och dotter (till höger). Nu när jag såg att den blev så fin tycker jag att det är jättetråkigt att mamma och pappa var i köket och inte var med på bilden. Det var bara en "snabbild" men den blev så bra tycker jag :) Enda som är synd förstås är ju att Elma tittar ner i golvet.


Yo, wazzup Christm-ass??

Elma var "sådär" på humör när jag tänkte försöka ta kort på henne inför julkorten häromdagen. Eller vad sägs om den här bilden?

 

...och då var detta en av de bättre bilderna.. *suck*

Julkul

Har funderat lite kring jul och jultraditioner.. När jag var liten älskade jag jul, pyssel, tomtar och allt som hör julen till. Det har egentligen aldrig ändrats, men när jag flyttade hemifrån blev jag så lat att allt julpyntande blev lite.. blah. Liksom. Men nu när man har ett eget barn känns det som att man verkligen vill bygga upp egna traditioner, så att hon kommer ihåg "just den där tomten mamma alltid hade i hörnet" och sånt när hon blir lite större.

Så i år blir det nog pyntande, inte för att hon lär minnas den här julen (hon blir fem månader på juldagen) men det känns mysigt att markera högtiden. Och det börjar ju närma sig, snart är det första advent. Två veckor kvar till 1'a december idag! Blir ingen julklappskalender i år (hon är ju för liten) men nästa eller nästnästa jul vill jag ha det med. Mamma och pappa fixade alltid små klappar till mig och syrran och det var alltid lika spännande att få luktsuddisar, kastisar, bokmärken och allt annat dom kunde hitta på.

På julafton firar vi på förmiddagen hos syrran med hennes familj och mina föräldrar och på eftermiddagen/kvällen hoppas jag att vi kan fira lite med Elmas farmor och farfar. Om inte annat så träffar vi nog dom på juldagen då vi firar med den sidan av släkten. Hur ska ni fira jul i år?




Men nu... blir det sängen. Är så himla trött och har lite huvudvärk. Säkert vädret som spökar.

Kram på er!


Fina besök

Idag har varit en väldigt bra och intensiv dag. Vi började dagen med att pilla och plocka och fixa smågrejer. Sen blev det städning, försäljning av tjocktv'n (har inte plats för den i sovrummet) och planering av hur vi faktiskt vill ha det här hemma med bokhyllor och annat.

Sen började det roliga! :) Malin, Stefan och Isabella kom och hälsade på och OJ vad Isabella växt fast OJ vad liten hon var, haha! Har Elma verkligen varit sådär liten?? Vi fikade iaf och pratade och hade jättetrevligt. Skönt att prata lite med några i samma situation sådär.



Mammor och bebisar

Sen ringde syrran och undrade om vi ville komma på middag men vi har fortfarande så mycket att greja med och T skulle iväg till sin träning så vi bad dem komma över till oss istället så nu ikväll har det varit full rulle här. Wil är ju världens gulligaste pilloman och Ludde fullkomligt älskar att spela Wii när han kommer hit. Så det blev mycket spel, god mat och allmänt trevligt sällskap. Har ju tänkt bjuda hit syrran med familj på middag i en halv evighet eftersom det var så länge sedan men nu blev det äntligen av.

Wil är så rolig, tog ett kort på syrran och honom när han fick syn på kameran..



Ignorera att syrran håller på att blinka (det är nog ett släktdrag för jag gör alltid detsamma på kort).

Nu måste jag ta min skrikande unge, hon vill visst inte sova idag...

Kram!

Sammanfattning

Har ju glömt att lägga in bilder från Elmas kusins 1årskalas! Kan vara för att jag (tydligen) endast tog fyra kort på hela kalset! Hmmm, amningshjärna eller vad?



Stora Lillkusinen är redan 1 år!

Sen tappade jag nästan bort Elma häromdagen. Lite som "Finding Waldo" om ni vet vad det är ;)



Vaar är Elma?



DÄR var hon ju! :) Hon liksom drunknar i Fatboy'en. Ser ut som hon blivit tagen med tassarna i kakburken också, eller hur? Haha...

Lånar en lista också denna fredagkväll av snälla Petra.

När fick du reda på att du var gravid?
15 November 2008, alltså 1-årsjubileum på söndag :)
Blev det en chock?
Ja, på sätt och vis. Vi hade börjat fundera på barn men trodde aldrig att det skulle gå så fort.
Hur gammal var du då?
25 år
Hade du mycket halsbränna?
Inte mycket alls, kanske problem 2-3 kvällar under en vecka, sen försvann det helt.
Spydde du mycket?
Inte jämfört med många andra, kräktes under 2-2½ månad.
Hade du mycket foglossning?
Kände knappt av det alls. Kände bara pyttelite om jag gått långt.
Ditt sf-mått som störst?
Inte säker men jag tror 38 cm?
Har du fått bristningar?
Lite på höfterna, mer som fläckar än bristnings-streck.
Hur mycket gick du upp i vikt?
19 kg. Känns fortfarande av eftersom jag har 8 av dem kvar.. Men dom ska bort! ;)
Trodde du att det var en pojke eller flicka?
"Visste" att det skulle vara en tjej, då vi kollade på ultraljud. Dock var det lite tidigt att könsbestämma så vi var inte säkra men innerst inne visste jag redan från dag 1 att det var en tjej.
Vad hoppades du på?
En tjej om jag ska vara ärlig. Kändes lättare på nåt sätt eftersom jag vet hur vi tjejer fungerar. Men en pojk hade naturligtvis varit lika välkommen.
Gick du över tiden?
Nej
Födde du för tidigt?
Ja, fast bara fyra dagar
Hur var förlossningen?
Bra, hade jättefin barnmorska som tyvärr gick av sitt skift innan det var över. Den förlösande barnmorskan  var ok, men inte mer än så.. Men jag mådde bra mestadels. Lite länge bara med värkar i 23½ timme.
Fick du någon bedövning?
Ja, ryggbedövning vid 10 på kvällen. Sen kom hon tio i tre på natten.
Blev du sydd?
Ja, men det kändes knappt. Dessutom lossnade ett stygn efter bara tre dagar.
Dragen med sugklocka?
Nej
Hur många var inne i förlossningsrummet?
2, en barnmorska, en sköterska samt min sambo såklar.
Hade du någon nära med dig?
Totte, my babydaddy ;)
Vilket sjukhus födde du på?
Specialförlossningen på Östra
Hur stor var bebisen?
3840 g, 51 cm.
Vad fick den heta?
Elma Lily Madeline.
Var allting värt det?
Utan tvekan! Det tråkigaste på hela graviditeten var illamåendet och de nätterna jag spenderade ensam på sjukhuset i v. 24 i graviditeten då jag fick min stroke. Men min älskade lilla unge är värd varenda minut!

Hur var din graviditet? Låna gärna listan, tyckte att den var rätt kul :)


Nystart!

Nu sover Elma på soffan så man får passa på att uppdatera lite.

Här hemma försöker vi oss på en nystart. Jag slutade ju att träna mer eller mindre när jag blev gravid (mådde illa och fick ont i magen) så från November förra året har jag bara "tränat" med promenader. Sen blev jag ju extra stillasittade efter stroken i slutet på mars. Med andra ord - jag är sjukt otränad och väger som en liten elefant. MEN, det är ju lite så det ska vara efter en graviditet väl?

Oavsett så är det ju bra att äta nyttigt att träna (och då menar jag inte banta och äta lite mat som inte är bra att göra när man ammar) så idag gick jag och Elma ner till centrum och köpte en massa nyttig mat. Sen kikade jag lite bland alla mina viktväktarpapper som jag sparat och så snart jag fått en uppfräschning så kommer jag ihåg hur enkelt det är att räkna points :) Har ju börjat  på Friskis och kör två gånger i veckan så nu börjar jag känna mig mycket piggare trots alla nattamningar! Totte och jag har lite av en tävling också, vi har båda satt upp "målvikter" som vi skulle vilja uppnå till jul så nu pushar vi varandra :)

På tal om hälsa förresten så har jag beslutat att jag och Elma ska undvika öppna förskolan och andra riktigt folktäta ställen iaf tills jag har kunnat vaccinera mig. Har aldrig (vad jag minns) vaccinerat mig mot nån influensa men tar jag sprutan så får ju Elma ett visst skydd också via mina antikroppar i mjölken så den här gången får det vara värt risken att bli dålig av sprutan. Ringde 1177, sjukvårdsupplysningen och frågade och jag kan ju bli dålig av sprutan men det kan inte Elma (av min spruta alltså, bebisar får ju inte vaccineras) så det är, som sagt, verkligen värt det.

Dessutom är bilen inne på verkstaden nu och blir reparerad för parkeringsskadan vi fick när vi blev påkörda så den här veckan är det lätt att undvika smitthärder ;) Iofs har vi fått låna snälla svärmors bil, men den är av mindre modell så jag är inte säker på att vagnen går in där. Oavsett så gör det ju ingenting eftersom vi har det bra hemma med :) Igår var jag och Elma och fikade hemma hos en av tjejerna på nya Föräldragruppen. Det var vi och två mammor och bebisar till. Jättekul att få träffa lite andra som är i samma situation! En av tjejerna bor bara ca 100 meter från mig så vi tog sällskap till fikan.

På söndag kommer Stefan, Malin och Isabella hit och fikar och det ska bli sååå roligt att få visa dom vårt "nya" ställe. Och nästa helg igen åker jag hem för att fira mammas födelsedag och ha "tjejdag" med kompisarna där hemma. Ser verkligen fram emot det!

Oj vad mycket jag fick skrivet nu, nu vaknar hon säkert snart. Måste hämta posten också, har inte hunnit det än. Hej på er!

Hoppla!

Fler presenter :)








Skillnad...

Har inte hunnit klart än men jag vill visa början.. Elmas rum före renoveringen (som ni kanske kommer ihåg?)...



...och Elmas rum efter.


En rosa fondvägg och tre vita väggar. Rummet känns ungefär dubbelt så stort nu när det inte är så mörkt och murrigt.

I morses när jag vaknade snöade det ute! Kändes lite speciellt att stå med Elma i fönstret och titta på snöflingorna. Hennes allra första flingor.. :) För övrigt vill jag inte ha snö än, men det kändes ändå mysigt att dela den stunden med henne.

Förut var jag på Friskis och körde ett step-pass och då var farmor här och passade Elmisen. Hennes pappa var också med eftersom han var riktigt risig i morse (ont i halsen, snuvid och så men bättre nu som tur är) och det var nog tur att de var två för hon hade tydligen störtskrikit hela tiden! Tystnade strax innan jag kom hem... Stackars lilla Hjärtat, hon hade nog ont i magen för hon hade lagt ett par fina presenter i blöjan ;) Men man får så dåligt samvete när man är borta när hon har ont.. Vet man ju själv när man var liten och mamma eller pappa (vem man nu tydde sig till) inte var hemma när man var sjuk eller hade ont. Pluttis... Men hon fick en flaska tillägg för en timme sen och nu sover hon som en sten. Hoppas att hon gör det hela natten lång.

Kram kram!

Doppresenter

Eller stavar man det dop-presenter? Jaja, har iaf tagit lite kort på alla fina saker Elma fick när hon döptes. Har inte hunnit med alla eftersom jag fotade i går kväll när Elma sov och jag inte kom åt allt men en del finns på foto och det vill jag visa upp för de är helt underbara :)

Dessutom fick vi av allt vi fick endast två dubletter, Den Vita Barnkammarboken samt en gåvagn. En av böckerna bytte jag mot några Totteböcker (passande va?) men det visade sig att vi redan hade dem så Totte ska byta till något annat idag :) Gåvagnen bytte jag till en prinsesslekmatta som Elma har i sitt rum. Perfekt!

          

1. Tuff lekmatta som skyddar rumpan mot kalla golv :)
2. Underbar leksakskista med Elmas namn och födelsedata
3. Sött rosa fotoalbum
4. Gör-det-själv-kit för fot och handavtryck!

           

1. Vita barnkammarboken med fina sånger + cd-skiva
2. Underbart lila set med ballongklänning och hårband
3. Fyra jättefina sångböcker med traditionella barnsånger
4. 1'a och 2'a Mosboken, roliga böcker om mosad mat

   

1. (nu vrålar hon) Ett jättefin halsband samt smyckesask. Hennes månadssten ihalsbandet
2. Vacker tavla med dikten "Gud som haver barnen kär"

Måste ta Elma nu, hon skriker i soffan :/


Träningsnörd

Just det ja, jag har ju inte nämnt att jag har börjat träna. Löste medlemskap på Friskis förra veckan. Så nu har jag varit på två pass, ett steppass och ett danspass men tyvärr var just det danspasset inget för mig. Ledaren sa inte ett ord, hon stod bara längst fram och gjorde olika rörelser till varje låt. Kändes som nåt man gjorde när man var liten eller så.. Hade ju velat att det var som när jag tränade dans i Thn, med en ledare som visade block om åtta takter åt gången och sen satte ihop det så man lärde sig en dans. På det sättet den här tjejen gjorde blev det bara tråkiga och enformiga rörelser.

Men, men, jag är iaf glad att jag har kommit igång. Ska försöka träna två dagar i veckan. Det hade varit jättesvårt att få ihop det om vi inte haft Elmas farmor och farfar som är så snälla att de ska försöka ta en barnpassning i veckan, och T ska försöka gå tidigare från jobbet en dag i veckan. Annars hade vi aldrig fått ihop det med två träningar för mig och två för T.

Naturligtvis har jag blivit förkyld också, men har ingen feber och hade bara ont i halsen de första två dagarna. Lite hängig nu och huvudvärk till och från (särskilt när Elma vrålar) och bomtät i näsan. Så här är allt precis som vanligt ;)

Nya data

Har egentligen inget intressant att skriva förutom lite uppdateringar på Lillan. Vi var hos BVC för första gången här på nya stället, dagen efter hennes 3-månadersdag. Hon var då precis 60 cm lång och vägde 5430 g. Hon fick också sina första vaccinationssprutor och hon blev såååå ledsen! Det gjorde ont i mammahjärtat att se henne få ont på riktigt :( Den första sprutan gick ganska bra, blev bara ledsen kanske 10 sek, men den andra gjorde så där jätteont att hon skrek så hon glömde att andas.. Mitt lilla Hjärta!

Hon låg strax under kurvan, hade halkat ner lite från att ha legat strax över kurvan så vi ska fortsätta med kvällsflaskan. Idag var hon också så himla ledsen för en stund sen så hon fick en middagsflaska också. Tror att hon är inne i en växtspurt nu och behöver lite extra mat för hon ammar typ hela tiden. Särskilt på natten, kul nog.. Inte för mig iaf...

I fredags var Lisa här så Elma fick leka med kompisen Evelin. Kan knappt fatta att de båda är -09'or! Det är ju jätteskillnad på dem nu, men om två år kan man säkert knappt se nån åldersskillnad. Det är ju bara fem månader mellan dem.



Hej Kameran!



Oj då! Evelin var lite nyfiken och ville klappa men balansen är ju inte perfekt än :) Men Elma blev inte ens ledsen.

I lördags var vi på tacokväll hos T's jobbarkompis och det var jättetrevligt! De bor i en stor fin villa och T's andra jobbarkompisar med familjer var där. En av jobbarkompisarna har en jättesöt hund som var med. Han är fortfarande lite "valpig" och var nyfiken på allt och alla och sprang omkring och nosade och busade med barnen. Allt som allt var det en toppenkväll men precis när vi ätit blev Elma helt otröstlig så vi fick packa in oss i bilen och åka hem.



Lilla prinsessan gillar att sova med snutten över ansiktet. Pappa är inte lika förtjust dock :)

RSS 2.0